уторак, 25. септембар 2018.

Уређене помоћне просторије у ОШ „Др Тихомир Остојић”

ОСТОЈИЋЕВО: У Основној школи „Др Тихомир Остојић” у Остојићеву ученици и просветни радници су у присуству гостију прославили свој дан, Малу Госпојину.

Тим поводом на употребу су предате обновљене помоћне просторије. Празник школе је био прилика да се ђаци представе свечаним програмом, приређена је и изложба слика учесника традиционалне дечије ликовне колоније.
Обновљене просторије заједно су предали на употребу подсекретар у Покрајинском секретаријату за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице АП Војводине Жолт Сакалаш и председница чоканске општине Стана Ђембер. Ова инвестиција у школи потпомогнута је из покрајинске касе са 3,1 милион динара, у оквиру пројекта обнове школа на територији Војводине, док је Општина Чока обезбедила 2,5 милиона динара.
- Сматрам да је ово сада једна од најсавременијих школа на територији Србије. Радује ме што видим да деца у школи имају овакве услове за живот и рад -рекла је Стана Ђембер.
Обнављање школе и стварање добрих услова за обављање наставе и ваннаставних активности ђака траје већ више година. Основна школа „Др Тихомир Остојић” је поред средстава из покрајинске и општинске касе обезбеђивала средства из донација, посебно кроз сарадњу са амбасадама седам земаља, па су захваљујући томе реализована значајна улагања.
Директор школе Антоније Цицмил каже да јепрво значајније улагање било из донације у сарадњи са амбасадом Јапана, када су дотрајали дрвени прозори и врата замењени алуминијумским, па се на тај начин успева постићи уштеда у утрошку енергије и до 40 посто у односу на претходни период. 
За Дан школе отворена је изложба радова са 13. дечије ликовне колоније и уметника сликарског круга Остојићева. Овогодишња је била спомен- изложба у знак сећања на недавно преминулог академског сликара и педагога Радомира Бркушанина, чијим залагањем и трудом је и покренут рад ликовне колоније која окупља таленте из Остојићева. Наставница Андреа Беата Бицок је нагласила да је његовом смрћу остала огромна празнина, те да је за све у школи остао велики задатак да одрже ликовну колонију на нивоу на којем је била претходних година.
Након отварања изложбе гости су заједно прешли у месни Омладински дом где су школарци извели пригодан вишејезични програм. У школи у Остојићеву се настава одвија на српском и мађарском језику, а потомци Пољака који су у 19. веку овде насељени негују старопољски језик из некадашњег завичаја са обала Висле.
М. Митровић
Пројекат „Чока транспарентно” реализовала је „Панонија медиа” у сарадњи са „Дневником”. Ставови изнети у овом тексту нужно не изражавају ставове локалне самоуправе, која суфинансира пројекат.

Нема коментара:

Постави коментар